måndag 16 februari 2009

Bröd med kummin och solrosfrö

Ett bröd som är enkelt att göra och gott att äta, kan det bli bättre?

25g jäst
4 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
1 msk honung
6-7 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 dl rostade solrosfrön
1 tsk stött kummin

Lös upp jästen med vattnet, tillsätt salt och honung blanda. Arbeta sedan i resten av ingredienserna tills degen blivit smidig. Låt jäsa mellan 1-2 timmar. Smöra en brödform (1½ l) häll i degen när den är färdig jäst. Jag brukar pensla med lite vatten och strö över flingsalt men det kan man göra hur man vill med. Sätt ugnen på 250 grader och låt brödet jäsa i formen i väntan på att ugnen skall nå rätt temperatur. Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter. Sänk värmen till 125 och låt stå ytterligare 15 min.


1 kommentar:

Victor sa...

Jag ska testa. :-)

Tack för tipset.