söndag 28 juni 2009

Fläderblomssaft


Att ha hemgjord fläderblomssaft i frysen anser jag vara lyxigt, enkelt att ta fram för att släcka törsten varma sommardagar eller perfekt att blanda med lite vodka för en drink på balkongen.
Det som tar mest kraft i saftprocessen är att plocka blommorna, det finns med andra ord ingen anledning att inte göra sin egen fläderblomssaft.

50 st fläderblomsklasar
3 st citroner
2 l vatten
2 kg socker
30 g citronsyra

Lägg blommorna i en rymlig spann, för att få mer arom i saften kan man öka antalet blommor något. Skiva citronerna och lägg dem med vatten i en kastrull, tillsätt socker och koka upp tills allt socker löst sig, lös citronsyran i lagen och häll den sedan över blommorna. Låt stå svalt och övertäckt i fem dagar innan det är dags att sila saften. Häll sedan saften i plastburkar och stoppa in i frysen. Eftersom saften fryses behövs inget konserveringsmedel, den håller sig bra ändå. Sen är det bara att njuta hela sommaren.

Inga kommentarer: