tisdag 17 november 2009

Spansk kikärtssoppa

Sannas klassgäng brukade (kanske fortfarande har) ha soppkväll en gång i veckan. De turades då om att bjuda de andra på soppa. Jag blev trött på att äta ensam samt insåg att gemensam mat en gång i veckan är en bra anledning att träffas och inte bara äta utan kunna diskutera verkligheten. För min del bjöd jag på en vegetarisk/ vegansk kikärtssoppa som jag också hittade i boken Kärlek, oliver och timjan.

Jag gjorde soppan dagen innan den skulle serveras för att smakerna skulle komma fram mer, ett förslag från boken.

4 personer
2 burkar kikärter
1 kruka basilika
1 gul lök
2 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
3 msk sesamfrön
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 färska tomater
3 msk tomatpuré
1 msk socker
1 msk salt
5 dl vatten, ev mer
saft från ½ citron


Grovhacka hälften av basilikan. Hacka lök och stek den i olja, strö sedan över spiskummin, hackad basilika samt sesamfrön. Fräs några minuter. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, färska tomater hackade i kuber, tomatpuré samt socker och salt. Koka upp och låt småputtra 15 minuter med lok. Under tiden: Öppna kikärtsburkarna och skölj i ett durkslag. Mixa hälften i en matmixer eller med mixerstav. Låt de andra kikärterna vara hela. Späd soppan (efter de 15 minuterna) med de mixade kikärterna, häll även i citronsaft. Rör om ordentligt så att kikärterna blandar sig bra med resten. Slå sedan på vatten tills soppan uppnår den "tjocklek" som önskas, den skall vara ganska tjock. Häll till sist i de hela kikärterna och veva över lite svartpeppar från kvarn. Koka soppan på svag värme ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över strimlad basilika och servera soppan med nybakt bröd.
Soppan blev en succé.


Inga kommentarer: