onsdag 31 mars 2010

Lisas farmors hamburgebröd

Maja fyllde år idag och vi överraskade henne med ett barnkalas och då ingår lättare mat, vi valde att servera veghamburgare där bröden och biffarna var hemmagjorda. Detta är Lisas farmors recept på bröd.

20-25 st, ganska små

50 g jäst
5 dl vatten
50g margarin
2 msk socker
2 tsk salt
14 dl mjöl

Smula jästen, smält 50 g margarin i en kastrull, blanda i 5 dl vatten och låt svalna till ljummet. Blanda ner smörvattenblandningen i jästen, samt 2 msk socker, 2 tsk salt och 14 dl vetemjöl. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 30 min. Rulla runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 275 °C och låt bullarna jäsa under duk tills dess att ugnen är varm, Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt grädda i ugnen tills bröden fått en fin brun yta.