onsdag 24 februari 2010

Bakad potatis med sillröra

Kom hem efter träningen härom dagen och när jag öppnade kylskåpet såg jag inget som skulle kunna bil en måltid. Men efter lite tänkande klurade jag ändå ut en mycket bra och snabb rätt som skulle fylla min kropp med ny energi igen.

2 bakade potatisar

Röra:
6-8 bitar Västkustsill + lite av geggan sillen ligger i
2 kokta ägg, finhackade
2-4 skedar keso
5 cm finhackad purjolök
Salt och peppar

Blanda allt, smaka av med salt och peppar, alt citronpeppar.


Fredag

Mitt största problem som jag brottas med nu är att jag inte kan handla lite. Det är helt omöjligt, jag åkte till affären för en vecka sedan för att köpa toalettpapper och lök och kom hem med två kassar och en ryggsäck full med matvaror, det skall tilläggas att jag dagen till ära gick till affären = jobbigare än väntat att gå där ifrån. Jag hadei affären fått en idé till fredagens mat vilket innebar en tre rätters meny och jag sparade inte på krutet.

Till förrätt blev jag inspirerad av Claras soppa som hon bjöd på i höstas men jordärtskockor och potatis, toppat med ruccula, vitlöksolja och pepparrotscreme. Receptet hittade jag här. Till det en skiva surdegsbröd och en Brooklyn lager, min nya favorit öl.

2 personer

200 g jordärtskocka
1 potatis
1 schalottenlök
1 ½ dl vatten + ½ buljongtärning
1 dl vitt vin
1 dl grädde
salt och peppar från kvarn

Skala och tärna jordärtskockor och potatis. Finhacka schalottenlök. Lägg i smör i kastrullen och fräs löken försiktigt utan att den får färg. Tillsätt sedan kockorna och potatisen samt buljongen och vinet. Sätt på locket och koka upp. Låt koka tills potatis och kockorna blivit mjuka. Ta av locket och mixa till önskad konsistens. Tillsätt grädden och mixa tills soppan blir skummig Salta och peppra efter smak.

Jag blandade creme fraiche med riven pepparrot tills jag tyckte att cremen blev lagom stark. Pressade en vitlöksklyfta i olivolja, fick stå och dra några timmar. Servera soppan toppad med ruccula, en klicka pepparrotscrem och ringla över vitlöksoljan



Till huvudrätt rullade jag till några kryddjärpar av färsen jag fyndat i affären, rostade rotfrukter, Jensen's Bøfhus grönpepparsås som går att köpa i affären samt sallad på avokado, ruccula och solroskärnor. Vi drack Campolieti Ripasso till, väldigt gott!




Som avslutning på den goda kvällen avnjöt vi en enkel ostbricka med blåmögelost och brieost samt ett helt fat av olika goda frukter och två varianter av kex. Dock passar favoriten Brooklyn lager alls bra till ost, Big No-no. En mycket fin och god fredagskväll och kanske är mitt problem inte ett jobbigt problem.

onsdag 17 februari 2010

Ungsstekt falukorv

Blev påmind av Jocke om den gamla men goda klassikern falukorv i ugn så idag tog jag fram en bit korv och hade potatismos med en palsternacka i och rivna morötter. Toppen lunch, underskattat med falukorv.

2 personer

en bit lagom stor falukorv
1 äpple
5 cm purjolök
ketchup
ost

5 medelstora potatisar
1 palsternacka
smör
mjölk
salt
vitpeppar

morot

Skär snitt i korven men inte ända ner, stoppa i en äppelklyfta i varannan skåra. Skiva purjolök och lägg i botten på en form, lägg korven ovanpå, spruta ut en sträng ketchup över korven, toppa med ost. Lägg resterande äppelskivir vid sidan om korven. In i ugnen 225 grader o ca 20 minuter.

Koka potatis och palsrenaka tills de blir mjuka, häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt en klicka smör,salt och peppar blanda om och tillsätt sedan mjölk tills moset får önskad konsistens. Riv moroten på ett rivjärn. Servera!


Det blev bra!

Jag har varit väldigt skeptisk till vildjästen det kändes som att det inte hände tillräckligt mycket. När jag jämförde min degklump med Martins så tycktes hans växa mycket mer. Jag tror att jag misstog mitt skåp över kylen, där var nog inte tillräckligt varmt, satte istället bunken vid elementet med en filt runt och då började det hända grejor. Så idag när det var stora bakdagen, kom jag på att jag hade för lite mjöl till hela satsen. Jag började därför med halva och sprang senare och köpte mjöl så jag kunde göra andra halvan med. Faktum med att sista brödet blev bäst. Jag tror det berodde på att jag inte följde receptet helt utan "lyssnade på degen" hällde i lite mer vatten än första så att den blev lite lösare vilket resulterade i mer bubblor. Bröden blev jätte stora och jag kunde knappt bärja mig tills de svalnat innan jag var tvungen att provsmaka, det var gott, mycket gott! Receptet hittar ni här och njut av bilderna nedan.

Dag tre på morgonen:



Dag tre efter tre timmars jäsning, titta på de fina bubblorna!



Direkt från ugnen, på med smör och in i munnen! Gott!



Så här stort blev det andra brödet.

måndag 15 februari 2010

Nu har jag börjat!

De var ett tag sedan jag fick vildjäst av Pontus men nu har jag börjat och hoppas att få njuta av ett gott bröd i slutet av veckan. Så här skall det se ut när det är färdigt. Men jag är endast på dag 1 och steg 1. Vänta, vänta...

30 g vetemjöl special
20 g vildjäst
10 g ljummet vatten

Blanda och ställ på ett varmt läge i hemmet, jag gjorde com Martin gör och ställde skålen i skåpet ovanför kylen där var det 22 grader.




Favorit.

Keso har länge varit en favorit men pga min snålhet har jag under en längre låtit bli att köpa. Men eftersom det var min födelsedag förra helgen tyckte jag att det var dags att köpa en burk. En keso favorit som jag utvecklade när jag flyttade till Malmö var att ha keso på knäckebröd, ringla lite olivolja ovanpå och toppa med svartpeppar. Mmm, så himla fint!

Ias matblogg

Jag gjorde en nya matbloggs upptäckt får någon dag sedan, nämligen Ias matblogg. Bloggen innehåller mycket fina bilder och det finns många recept som jag skulle vilja testa genast. vad sägs om:





Fylld krämig gorgonzolapasta med fläskfilé

Ett tillskott hos Oppigård

Jag gillar Oppigårds ale och har tidigare skrivit om deras single hop ale nu kommer en ny öl till sortimentet som jag gillar skarpt. Detta kan läsas på Oppigårds hemsida:

"Doft och smak är mer bärigt fruktig än citrusfruktig som blir resultatet med centennial och cascade humling. Amarillo kommer oxå från USA men som vi upplever det skiljer sig markant från de humlesorter vi normalt har arbetat med hittills. Ölets alkohol (5,9%) och restsötma bär tydligt fram humlesmakerna. Färgen är kopparfärgad och maltgivan innehåller även cirak 15 procent vetemalt vilket framkallar en tydlig och utdragen beska. Beskan är 50 IBU vilket är ganska mycket men karktäristiskt för öltypen som vi kallar amerikansk pale ale men i gränslandet till en amerikansk india pale ale. Detta öl kommer ut 1 februari 2010 på Systembolaget under namnet Oppigårds Amarillo Spring!"

Kan varmt rekommendera att lägga ner några Oppigårds Amarillo Spring i korgen nästa gång du besöker systemet.

Dålig fetaost

Jag hade kylskåpsrens till lunch och tyckte det var en bra idé att smula över lite fetaost, problemet var att den antagligen skulle ha använts för några dagar sedan men jag åt den ändå ganska ockej smak men mina fingrar luktar unket och hela köket luktar konstigt. Skulle ha struntat i osten.

fredag 12 februari 2010

Frukost med trevligt sällskap

Klockan åtta trotsade vi kylan och Malmös blåst för att träffas på Kungshörnan och tillsammans äta frukost. 49 kr, billigt tyckte jag! Ofta tjänar de antagligen på frukostätarna då buffén endast erbjuder frallor, pålägg, grönsaker, juice och kaffe/te. Men då har de inte räknat med att det finns människor som jag som älskar frallor och frukost. Efter tre frallor med extra allt och en kopp kaffe, en kopp te och några slice melon var jag mätt och belåten och tror att jag tjänade in mina pengar. Sen att jag fick dela frukosten med fina människor i en lugn och behaglig miljö är ovärderligt.

torsdag 11 februari 2010

Chili con cane

När kylskåpet står tomt öppnar jag några konserver och slänger ihop en enkel chili.

ca 4 port

1 gul lök
1 vitlök
½-1 tsk harrisa
1 burk krossade tomater
1 liten burk majs
1 burk svarta bönor
1 burk stora vita bönor
En skvätt rött vin
1 buljongtärning, höns eller grönsaks
ev rosmarin

Stek finhackad lök och pressad vitlök i lite olja, innan löken blivit genomskinlig så tillsatte jag harrisa beroende på hur stark man vill att chilin skall vara. Häll på krossade tomater efter 3-4 minuter samt buljongtärning. Låt puttra 10-15 minuter. Häll på en skvätt vin och smaka av med salt och peppar (ev rosmarin). Låt stå ytterligare 5-10 minuter. Häll sist i bönor och majs och stäng av plattan och låt stå 5 minuter till. Servera med ris eller bröd.

Moccabryggare

John fick en Bialetti mocca express i julklapp, första gången vi bryggde blev kaffet tunnt och inte alls som vi tänkt oss. Men efter lite trixande har vi lyckas göra riktigt starkt kaffe, min tanke är att kaffet skall kunna bli så starkt att det går att använda till Cappuccino. Just nu dricker vi det i små koppar när vi har eftermiddagsfika. När framstegen blir fler kommer jag rapportera om dem här. Någon som har tips?




Jag vann!

Efter att poängen räknats vann jag med en poäng från tvåan, vi har betygsatt förrätt, huvudrätt, efterrätt och totala helhetsintryck. Som förra gången innebär detta att vinnaren slipper att betala en ost och vinkväll.

"Halv sju hos mig"

Sista kvinnan ut ikväll med en meny som inspirerats av alla hjärtans dag.

Get passionated

Prosciutto med chevrékräm och passionsfrukt

Fleur du Cap Unfiltered (nr 15530)



Beef in pure love

Helstekt ryggbiff med palsternackspuré

och rödlökssurprise
Rôtes-du-Rhône (nr 2011)





Blushing passion dream

Vit chokladdröm med hallon- & passionsfruktsås

Moscatel de Setúbal (nr 8011)





måndag 8 februari 2010

Ost gör salladen godare

Ost i salladen fick jag för första gången hemma hos Beth och jag tycker att det blir lite lyxigare samt godare smak när jag hyvlar över lite parmesanost och tillsätter god olivolja eller rapsolja, sedan toppar jag med lite nymald svartpeppar och lite flingsalt.
Nedan:
Babyspenat
Coktailtomater
Paprika
Purjolök
Paremsan
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Solrosfrö