söndag 6 februari 2011

Malai Kofta

Malai kofta var en favorit när jag var i Indien, det är som indiska kroppkakor. Man gör potatisbullar som fylls med grönsaker och som sedan stekt/friteras. Separat görs såsen som sedan hälls på "bullarna". Jag använde för lite salt och peppar till potatissmeten, snåla inte på det

Till potatisbullarna.
2 ganska stora kokta, skalade och mosade potatisar
1 nypa svartpeppar
1 nypa salt
2 teskedar majsmjöl

Fyllning:
Finhackad paprika, purjolök och blomkål, kan varieras i det oändliga efter smak.

Krossa/mosa potatisen och tillsätt salt, peppar och majsmjölet. Rulla potatismoset till en boll stor som en ping-pong-boll. Stoppa in fyllningen du valde och rulla ihop till en boll igen. Rulla bollarna i majsmjöl och ställ undan på ett fat tills såsen (malai) börjar bli färdig. Fyll en kastrull eller panna med olja och fritera bollarna tills de fått en gyllene färg

Till såsen:
2 matskedar matolja
1 liten fint skivad lök
Förbered ett fat med:
5 svartpepparkorn
2 nejlikor
2 gröna kardemummakapslar
1/2 tsk anisfrön
2 kanelstänger. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
Förbered ett fat med malda kryddor:
1 matsked koriander
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
salt (efter smak
Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré. 1/2 msk sesamfrön och 1/2 msk solroskärnor mixas/mosas till pulver.
1 matsked kokosflingor
2,5 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl vatten

Så här görs såsen:
Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken. Tillsätt de hela kryddorna när löken börjar ta färg. Tillsätt de malda kryddorna och lök/ingefärspastan när löken är brun. Tillsätt vatten. Låt koka på låg temperatur i 3-4 minuter under omröring tills vattnet kokat bort och oljan separerat och börjar lägga sig på ytan. Tillsätt "frö"pulvret, kokosflingorna och matlagningsgrädden. Koka på låg temperatur tills oljan börjar separera. Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten och låt bli varmt

Servera genom att lägga upp de friterade potatisbollarna på en talrik och häll på lite sås. (Nedan är potatisbullarna utan såsen)


1 kommentar:

Per Mörk sa...

De här ska jag definitivt prova. Åt varianter på dem till frukost i Indien.
En helt annan sak. Hur fick du till så att de små rutorna till vänster hamnar intill varandra? (Bloggtoppen, blogglista etc)
Trevlig blogg föresten.