måndag 31 januari 2011

Mustiga muffins

Blädrade i en av Claras mattidningar och föll för detta recept. Gå inte för mycket på min dåliga bild,muffinsen är riktigt goda. När jag gör om dem kommer jag skippa äppelskivan som garnering den blev bara sladdrig och gav inget.

10 stora muffins, ca 30 normal storlek.

2 dl äppeljucie, koncentrat
2 äppel
2 morötter, 1½ dl rivna
2 ägg
1 ½ dl råsocker
½ dl solrosolja
3 ½ fulkornsvetemjöl
2 ½ dl dinkelmjöl
½ dl krossade linfrön
2 tsk bakpulver
½ tsk slat
1 tsk kanel

Garnering:
½ äpple, råsocker, kanel

Tärna äpple, riv morötter. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt sedan äppel, morot, juice och olja. Rör ihop de torra ingredienserna i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formar, lägg på en äppelskiva och pudra över socker och kanel. Grädda i ugnen på 200 grader i 20 minuter om du gör stora muffins. Om du gör små räcker det med 11-13 minuter - känn med en potatissticka, de skall inte vara kletiga inuti.


Frukost med extra allt!

Lisa fyllde 25 och vi såg till att fixa en superbra start på hennes morgon med en stor frukost. Det erbjöds lite av varje, fillimpa, färska päron, ost, fil och flingor, leverpastej, sallad, färskost, juice, kaffe, avokado, kokta ägg och givetvis äkta Champagne, vad annars till en 25-åring?

Varför blir det så här?

Som ensam i hushållet, utan att ha bjudit vänner på mat och utan att jag haft det stressigt så lyckas jag samla på mig disk. Jag gillar att sätta disken i blöt för lösa upp ev matrester, sedan blir vattnet kallt och jag gör om processen. Jag glömmer att diska utan byter bara vatten. Sedan börjar det lukta lite så jag sätter igång och diska mastodont berget men lämnar besticken för de tycker jag är allra tråkigast att diska. De kan ligga kvar några dagar till. Idag diskade jag allt utan undantag och fyllde halva köket med ren disk. Puh, nu skall jag snart sätta allt på plats i skåpen..

Polenta med rödbetsröra

Jag köpte polenta för över ett år sedan för att jag var nyfiken på hur det smakade, sedan har paketen stått i mitt skafferi oöppnat. Men förra veckan tog jag mig i kragen och testade. Jag är inte såld men tror att jag kan få till det lite bättre med smaker om jag får trixa lite. Det är enkelt att göra och det går att förbereda innan så jag tror att detta kan bli en ny favorit om jag kan sätta min egen prägel på polentagröten.

Röbetsröran var fantastisk, den kommer jag använda som tillbehör fler gånger.

Jag hittade receptet här men ändrade det lite.



Det här behövs för 2 port:
5 dl grönsaksbuljong
1 dl polenta
4 marinerade soltorkade tomater
fryst persilja
salt

Rödbetsröra:
200 g rödbetor
vatten+salt
75-90 g
6 msk turkisk yoghurt
salt, peppar

Tillbehör:
Sallad, jag hade kycklingbitar men det går lika bra med stekt tofu eller sojafiléer.
Gör så här:
Koka upp buljongen i en kastrull. Vispa ner polentan och låt det småputtra på svag värme ca 6 minuter. Låt tomaterna rinna av och tärna dem. Rör ner tomater och persilja i polentagröten och smaka av med salt. (Häll upp gröten i en vattensköljd form och låt den kallna) jag använde mig av en brödformsom jag klädde med plastfolie.

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten ca 30-45 minuter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem. Skär dem i mindre bitar, lägg dem i en mixer eller matberedare och finfördela dem. Tillsätt smulad fetaost och yoghurt. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

Stjälp upp polentan och skär den i mindre bitar. Grilla eller stek dem lätt i grillpanna. Ät polentabitarna tillsammans med röbetsröran, grönsallad och kykling/tofu/sojafilé.

onsdag 26 januari 2011

Kina del 1

Jag är ingen storkonsument av kinamat hemma i Sverige men det är något som faller mig i smaken. Innan jag åkte till Kina blev jag informerad av andra som varit i landet tidigare att maten i Kina inte liknande den som serveras på den lokala kinarestaurangen. Det fanns en del rätter som föll mig i smaken men desto fler som jag inte gillade. Att resa med en vegetarian innebar svårigheter då den mesta mat innehåller kött samt pga språksvårigheter var det svårt att förklara att vi önskade mat utan kött. Det slutade med att vi fick en skriven lapp på kinesiska som förklarade att vi inte önskade anka, kyckling, fisk, får, ko eller gris. När vi sträckte fram lappen var det många som skakade på huvudet och skrattade.





Från tidig morgon till kväll lagades mat längs gatorna och det var stor skillnad i pris att äta i dessa små kök än att gå till en restaurang. För 8-12 kr kunde man köpa en lunch som mättade. Det åts dumplings, pannkaksomelett, vårrullar, ris och olika typer av grytor och nudelsoppor. Menyer fanns sällan utan all kommunikation fungerade genom att peka sig till det som jag tyckte såg gott ut.







Bilderna kommer från Bejing och Xi'an, tagna av Maja Nilsson.

tisdag 25 januari 2011

Längtan till vår

I Malmö är det idag grått och det är lätt att längta sig bort till våren. Att kunna ha balkongdörren öppen, börja odla, äta frukost på balkongen och att kunna fika utomhus. Jag drömmer mig bort till Chez Madame och de goda mackor som kan förtäras där. Nedan är en av dessa fantastiska smörgåsar som mina smaklökar saknar.

Rester sedan nyår

Till nyårsmiddag serverades marinerade sojafiléer och jag missbedömde antalet, vilket har inneburit att jag två veckor in på det nya året har kunnat äta rester. Här har jag gjort mig själv en lyxig kvällsmacka. Mellan de rostade brödet har jag två sojafiléer, rucculasallad, mosad avokado och mango & chilidressing . Mums!

Ernst fräscha julsalat

Jag tycker gott man kan kalla denna sallad för vintersallad istället för julsallad. Det är fräsch, som namnet antyder, men har även en god smak. Det kan lätt bli tråkigt med sallad i vintertid då många grönsaker inte smakar som de skall helt enkelt eftersom det inte är säsong. Jag har även testat att byta ut västerbottenost mot blåmögelost samt även tillsätta honungsmelon.



Sallad
1 dl valnötter
2 st äpplen, använde päron istället
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola, bytte en mot en mixad för att få fin färg
1 st granatäpple

Vinägrett
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk flytande honung
Svartpeppar

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten. Rosta nötterna och dela dem med händerna, skär päron i stora bitar. Bryt sönder västerbottenost i bitar och blanda allting med salladen. Jag tycker det är snyggt att servera sallad på ett stort fat. Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen. Häll över vinägretten.

Färgglad frukost


Spinner vidare på frukosttemat. Jag är en trogen grötätare på vardagarna dels för att spara tid men även pengar, dock brukar jag skippa gröten när helgen kommer och maxa frukosten. Jag har dock inte kommit in i en normal veckorytm än och det skyller jag på att jag under fyra månader i Kina och Indien inte behövde veta vilken veckodag det var. Idag gottade jag till det med sharonfrukt, avokado med grillkrydda, ett kokt ägg samt en skinkmacka. Magen blev glad.

måndag 24 januari 2011

Hemmagjord müsli

Lyx är att kunna göra sin egen müsli, efter att ha snokat i Claras skafferi blev jag sugen att ockås göra mig egen. Jag brukar vara lat och önska mig av mamma. Jag använde mig av hennes recept men lade till extra allt vad det gäller nötter och torkad frukt.

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl havrekli
knappt 1 dl fruktsocker
4 msk smör & rapsolja
2 dl vatten

Valfria nötter och torkad fruk, jag valde valnötter, paranötter, pumpafrön, torkade jordgubbar, torkade fikon, russin, aprikoser och torkade blåbär.

Hacka nötterna och blanda sedan alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en stor bunke. Blanda vatten och smör och rapsolja. Droppa det över grynblandningen och blanda runt. Häll ut blandningen på en plåt och rosta på 200 grader i ca 30 minuter. Rör om då och då. Låt kallna och rör sedan ner torkad frukt delad i mindre bitar. Förvara i burk med tätt lock.

söndag 23 januari 2011

Nystart

Bloggen har inte varit uppdaterad under hösten pga en långresa till Kina och Indien. Nu är jag hemma i Sverige igen och har samlat på mig en massa intryck och tips som jag vill dela med mig av. Det blir en nystart och de närmsta dagarna kommer de kinesiska inläggen trängas med varandra.