torsdag 28 juni 2012

Moules Mariniere

Sedan vi lagade musslor i början av året har vi talat om att testa att koka dem i öl istället för vin som belgarna gör, dock blev det traditionellt denna gång med. Vi var på jakt genom halva stan efter musslor när vi äntligen hittade två nät gjorde vi en variant av Moules Mariniere som Camilla Läckberg tipsat om. Spadet som vi inte åt upp använde jag i en fisksoppa. Jag tillsatte en burk krossade tomater och torsk samt potatis och morötter i tärningar samt krydda lite.

Fyra portioner
2 nät blåmusslor
2 schalottenlökar, finskurna
4 klyftor vitlök, rivna
½ fänkål, tärnad
1 msk fänkålsfrön
olivolja
5 kvistar bladpersilja (jag tog mer)
33 cl vitt vin + lika del vatten

8 plommontomater eller fyra stora
½ knippe salladslök / alt purjolök
1 rödlök
1 dl pesto


Tvätta musslorna i kallt vatten. Ta bort skägg och släng dem som inte stänger sig. Fräs vitlök, lök, fänkål och fänkålsfrön i lite olivolja. Tillsätt musslorna och persilja. Häll på vin och vatten (jag stoppade även i en halv tärning fiskbuljong. Koka under lock i fem minuter. De musslor som inte har öppnat sig är inte så bra och skall därför slängas. Lyft upp musslorna och lägg åt sidan. Skär tomater grovt, skiva salladslök och rödlök tunt. Värm upp spadet från musslorna, lägg i grönsaker och musslor och vänd i pesto. Servera med ett gott bröd och vin tex Pinot Gris Reserve (2899)


Inga kommentarer: