onsdag 29 februari 2012

Auberginerullar i tomatsås

Nu lyckades jag bli sjuk lagom till att jag skulle bjuda på mina auberginerullar men lagade en variant idag istället. Auberginen stektes i grillpanna, fylldes med fetaoströra och ruccula som lades på svarta linser och tomatsås. Allt toppades med parmesanost. Svårt att uppskatta hur många detta räcker till men skulle tippa på 2-3 personer beroende på hur hungrig man är.

1 aubergine
100 g fetaost
3 soltorkade tomater
Rivet skal av en citron
Svartpeppar
Färska basilikablad
Olivolja
Ruccula

1 gul lök
1 burk krossadetomater
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
en skvätt portvin
½ chili
1 vitlöksklyfta
timjan
rosmarin
en skvätt matlagningsgrädde

1½ dl svarta linser.

Skiva auberginen på längden och pensla med olivolja, stek i grillpanna någon minut på varje sida. Salta och peppra och låt svalna. Blanda fetaost, hackade soltorkade tomater, citronskal, peppar och basilkablad. Lägg lite rucculablad på varje aubergineskiva och klicka på fetaost och rulla ihop.

Koka linserna i cirka 20 minuter i saltat vatten. Gör tomatsåsen så länge. Finhacka lök, vitlök och chili. Stek med rosmarin och timjan tills löken blivit mjuk. Häll på krossadetomater, tomatpuré, portvin och buljongtärningen. Låt puttra under lock. Smaka av tomatsåsen med svartpeppar och lite socker.

Lägg linserna i en brödform, häll på tomatsåsen och toppa med auberginerullarna och riv lite parmesanost över och in i ugnen på 200 grader i 15-20 min. Ät!








fredag 24 februari 2012

Som en GT skall drickas

Har länge funderat vilken drink jag skulle vilja förknippas med och har under dessa år testat mig genom de vanliga sorterna utan att egentligen bli klokare. Inser nog att jag tycker det är tråkigt att dricka samma drink och vill variera mig. En av favoriterna är ändå GT helt enkelt för att det är gott och smidigt. Så här tycker jag att en Gin och Tonic gärna få se ut, för att kunna glädjas i vintermörkret.


tisdag 21 februari 2012

Mat för att visa uppskattning

Ulrika flyttar ut efter ett års komboskap, hon passar även på att fylla år i samma veva. Jag tänker bjuda henne och hennes kommande sambo en riktigt god middag för att sätta punkt för ett mycket trevligt år. Nu har jag dock kört fast och saknar inspiration till vad jag skall bjuda på. Av någon anledning har jag snöat in på auberginerullar men vet inte vad jag skall ha till eller vad jag skall fylla dem med. Bilden nedan kommer här ifrån, en gammal bloggfavorit och kommer fungera som någon form av hjälp. Vad hade ni gjort?


måndag 20 februari 2012

Längtan efter balkongen och varmare vindar

Hittade denna bild när jag städade mappar på datorn och fick en stor längtan efter varmare väder och balkonghäng. Jag antar att jag får nöja mig att det snart är dags att börja driva upp kryddor och annat som sedan skall få flytta ut på balkongen. Håll till godo! Kakan på bilden är en del i mitt och Jennys tanttisdags bakande och kommer från Jan Hedhs bok 277 kakor. 



söndag 19 februari 2012

Cannelloni med svarta linser och jordärtskockssås

Blev övertalad att köpa svarta linser och när jag kom hem med dem visste jag inte vad jag skulle laga av dem. Fick då detta tipset av Emma och det blev riktigt gott. Det blev 14 rullar av 400g färska lasagneplattor och jag fick en del fyllning över. Till matlagningen hade jag glömt att köpa valnötter så de fanns inte med. Jag tillsatte även lite extra krydda i form av timjan och en näve trattkantareller. Ett tips är att vara försiktig med enbären om du inte vill att det skall smaka för mycket gin och skog. Jag använde den överblivina fyllningen som basen i en matsallad där jag tillsatte soltorkadtomat, bladspenat, granatäpple och feta ost. 


1,5 dl valnötter
300-400 g färska lasagneplattor
4-5 jordärtskockor
200 g champinjoner
7-8 enbär
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
rapsolja och smör
2 dl svarta linser+2 dl matvete (kokas)
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
4 dl vispgrädde (jag använde matlagningsgrädde)


Rosta och mortla valnötterna. Blötlägg lasgneplattorna. Skala och koka jordärtskockorna ca 15-20 min. Hacka svamp och mortla enbären fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken, lägg i linser och matvete. Stek svampen. Blanda i linsblandningen i svampen. Tillsätt vin, kryddor och till sist valnötter. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa jordärtskockorna med stavmixer, sätt tillbaka dem på plattan och tillsätt grädde, salt och peppar. Låt koka upp. Fyll plattorna med linsblandningen, rulla ihop och lägg tätt i en form. Häll över jordärtskockssåsen. Gratinera i ugn 15-20 min. Servera med en sallad.